ONLYFANS: toekomstig een miljarden business voor artiesten en hun fans?

Een tijdje terug schreef ik een artikel over een nieuw platform genaamd Beatstars. Makers van muziek kunnen via dat platform wereldwijd hun beats verkopen en dat bracht de Nederlandse Young Kio bepaald geen windeieren. Dit keer aandacht voor een ander nieuw platform: OnlyFans.

Al een aantal jaar is het duidelijk dat heel veel nieuwe Tech-ontwikkelingen in de entertainmentbranche gericht zijn op het realiseren van een directe band tussen de artiest en zijn of haar fans. Dit nieuwe platform lijkt daarvan een geslaagd voorbeeld te worden. Wordt OnlyFans in 2021 de TikTok van 2020? In onderstaand artikel leg ik uit wat OnlyFans precies is en doet.

Seksindustrie

De seksindustrie is al decennialang de voorloper als het gaat om het ontwikkelen of als eerste omarmen van nieuwe technologische ontwikkelingen in de privésfeer. Het gebruiken van 06-telefoonnummers, VHS-videobanden, DVD’s, internet, websites, streaming, nieuwe verdienmodellen, internetbetalingen…. Al deze ontwikkelingen werden als eerste door de seksindustrie bedacht of omarmd. Het is dan ook geen wonder te noemen dat de bedenker van OnlyFans zijn roots in de seksindustrie heeft.

Artiest en fans

Alhoewel OnlyFans (opgericht in 2016 door de huidige CEA Tim Stokely) in 2016 begon als een platform waarop artiesten clips en foto’s konden plaatsen tegen een maandelijkse abonnementsprijs, werd vanaf 2018 alles anders. Toen kocht Leonid Radvinsky, eigenaar van pornobedrijf MyFreeCams, 75% van het moederbedrijf van OnlyFans, te weten Fenix International Ltd. Sindsdien gaat het erg goed met dit platform. Aanvankelijk werd het platform vooral gebruikt door sekswerkers, die vanuit de huiskamer films konden uploaden die voor ‘fans’ van de betreffende sekswerker toegankelijk werden gemaakt in een abonnementsvorm. Het platform zorgt ervoor, dat iedere uploader van content – of het nou seksvideos, muziek, fitnesslessen of andere content is – rechtstreeks de inkomsten ontvangt voor de door de ‘fans’ betaalde abonnementsgelden. Een ‘fan’ abonneert zich niet op het platform, maar naar eigen keuze op een favoriete sekswerker, artiest, instructeur of andere content uploader. Deze uploader ontvangt zo maandelijks inkomsten, want de fan betaalt een bedrag per maand. Daarnaast kan de uploader fooien ontvangen en is er een pay-per-view mogelijkheid. Zelfs voor goede doelen is OnlyFans een geweldig effectief platform, zo bleek vorig jaar, toen de Amerikaanse Kaylen Ward met haar actie ‘The Naked Philantropist’ via OnlyFans 1 miljoen dollar wist op te halen voor de bestrijding van de grote branden in Australië. Fans die via haar OnlyFans-account 10 dollar betaalden ontvingen van haar een naaktfoto. Zo simpel is het.

Ferry Doedens en Patricia Paay

Onlangs kwam in het nieuws dat er via het internet pikante foto’s en video’s werden verspreid van voormalig GTST-acteur Ferry Doedens. Het was enige tijd onduidelijk of het hierbij ging om nepmateriaal of bijvoorbeeld om privé-opnamen die – net als destijds bij Patricia Paay – door een boosaardige figuur op het internet waren geplaatst. Maar recentelijk bleek dat Doedens onder het pseudoniem Ferdinand Diego zelf een nieuwe acteer-carrière in de seksindustrie is begonnen op het platform OnlyFans. Naar verluidt heeft Doedens inmiddels 4000 abonnees. Uitgaande van een abonnementsprijs van 10 – 20 euro per maand (de uploader kan dat zelf bepalen) levert dat hem dus tenminste € 40.000 – 80.000 omzet per maand op. Indien Patricia Paay destijds – nadat de verspreiding van haar plasseksfilmpje terecht werd verboden – via dit platform alsnog een bedrag per maand had ontvangen van alle ‘fans’ die haar filmpje destijds hebben gezien, had haar dat heel veel meer opgeleverd dan de schamele schadevergoeding die de rechtbank haar uiteindelijk als schadevergoeding toekende. Zo bezien opent dit platform ook ongekende nieuwe mogelijkheden voor slachtoffers van eerder zonder toestemming verspreidde seksfoto’s en videos. Het definitief verbannen van verboden materiaal van het internet is immers in de praktijk feitelijk onmogelijk gebleken. Maar wat als je het materiaal voortaan zelf onder een betaalknop exclusief toegankelijk kunt maken? Dat opent geheel andere perspectieven. Ook juridisch.

Diamant

Terug naar het platform. Hoe werkt het? En wat levert het op? De uploader draagt 20% van de inkomsten af aan OnlyFans, die daar zelf ca. 12% netto aan overhoudt. Onder de kop ‘OnlyFans Is A Billion-Dollar Media Giant Hiding In Plain Face’ publiceerde Bloomberg op 5 december 2020 een artikel over OnlyFans. Daaruit blijkt, dat het platform volgens CEO Stokely dagelijks zo’n 500.000 nieuwe ‘fans’ aantrekt en meer dan 200 miljoen dollar per maand uitbetaald aan de uploaders. In totaal heeft het platform inmiddels 1 miljoen uploaders en een omzet van 2 miljard dollar gerealiseerd in 2020! OnlyFans is als bedrijf zelf dus goed voor een jaarlijkse eigen verkoop-omzet van 400 miljoen dollar. En dat is pas het begin….

Cardi B

Want inmiddels weten ook steeds meer ‘gewone’ artiesten het platform te vinden. Zo lanceerde Cardi B haar nieuwe song ‘Wap’ vorig jaar ook via OnlyFans, waar de fans van deze artieste tegen betaling toegang kregen tot bijzondere foto’s en video’s. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een video met achtergrondmateriaal over het maken van de videoclip voor ‘Wap’. Of aan een ‘behind the scenes’ video over een fotoshoot voor een blad. Ook Beyoncé schonk al eerder aandacht aan OnlyFans en sindsdien gaat het hard met het platform. Tenminste, als we de CEO op zijn woord mogen geloven. Maar ik geloof hem zeker, want inmiddels kun je ook 1-op-1 sessies verkopen aan fans, bijvoorbeeld als je een instructeur bent of in de wellness-sector werkzaam bent. De mogelijkheden zijn in feite eindeloos.

Promotie

Bij het platform hoort een blog – blog.onlyfans.com – waarin overzichtelijke artikelen staan over allerlei onderwerpen waarmee de nieuwe OnlyFans-uploader zoal te maken krijgt. Veel aandacht gaat daarbij toe naar de vraag hoe iemand de eigen account onder de aandacht kan brengen onder potentiële, toekomstige fans. Aanwezigheid op andere social media blijkt daarvoor toch wel onmisbaar. Zo wordt een uploader aangeraden een Twitter-account te koppelen aan het eigen OnlyFans-profiel. Maar Instagram en Facebook zijn eveneens onontbeerlijk voor de promotie van de eigen OnlyFans-account. Ook promotie via forums, de eigen website, eigen blog-account en via nieuwsbrieven wordt aangeraden.  Evenals het maken van interessante nieuwe content in samenwerking met andere content eigenaren met een OnlyFans-account.

Conclusie

OnlyFans gaat onmisbaar worden in de mediamix van artiesten. Alhoewel er natuurlijk heel veel influencers en artiesten zijn die al veel geld verdienen via Instagram, YouTube en andere social media, is in het geval van OnlyFans met name de rechtstreeks band van de artiest met de fan het meest interessant. Dat belooft artiesten veel goeds voor de toekomst.

Tags

#devosenpartners #OnlyFans #influencers #artiesten #platforms #muziekindustrie

#entertainment

Heeft u een muziekadvocaat nodig?

Neem contact op met Margriet Koedooder, voor al uw vragen over muziekcontracten en muziekrecht.

Deel deze blog met